Nawet najprostsze manipulacje kulinarne wymagają troski i uwagi oraz odrobiny doświadczenia. Zapytasz jednak, co może być łatwiejsze niż gotowanie jajka? Jednak jeśli chcesz, żeby jajko smakowało wyśmienicie, powinnaś wziąć pod uwagę kilka żelaznych zasad.
Kilka zasad gotowania jajka na twardo
Przede wszystkim nigdy nie gotuj jajek bezpośrednio z lodówki, ponieważ zimne jajka mogą pęknąć, jeśli zostaną zanurzone w gorącej wodzie. Użyj minutnika. Próbując odgadnąć czas lub pamiętać, że trzeba patrzeć na zegar, nie osiągniemy pożądanego stopnia „ugotowania”. Pożądany jest mały rondel, ponieważ jeśli w dużym rondlu gotuje się kilka jajek, mogą się one zderzać. Jeśli włożysz jajko do zimnej wody i podgrzejesz je w niej, to ma większe szanse na pozostanie nienaruszone, niż gdybyś włożył je do wrzącej wody. Przebij jajko grubą igłą z tępej strony. Na tępym końcu jajek wewnątrz znajduje się poduszka, w której zbiera się powietrze. Zazwyczaj podczas gotowania wzrasta tam ciśnienie, w wyniku czego jajko może pęknąć. Aby tego uniknąć, przekłuj jajko igłą i pozwól, aby para ulotniła się w sposób naturalny. Nie umieszczaj jajek na dużym „szybkim” ogniu, gotuj na średnim ogniu. Jeśli nie używasz minutnika, nie gotuj zbyt długo – żółtka mogą stać się czarne i dosłownie „gumowate”. Jeśli jajka są bardzo świeże (mniej niż cztery dni), będą potrzebować trochę więcej czasu – około 30 sekund.
Jak ugotować jajko na twardo?
Należy pamiętać, że bardzo świeże jajka, jeśli są ugotowane, nie obierają się dobrze. Dlatego zalecenie numer 1: używaj jajek o ważności, co najmniej pięć dni od daty na opakowaniu. Najłatwiej gotuje się jajka na twardo. Aby prawidłowo ugotować jajka na twardo, włóż je do zimnej wody i 1 minutę po ugotowaniu zmniejsz ogień, gotuj przez 7-8 minut. Ważne jest, aby nie rozgotować jajek, w przeciwnym razie białko będzie smakować jak guma, a żółtko pokryje się nieprzyjemnym szarawym nalotem. Następnie zdejmij jajka z ognia i ostudź pod bieżącą wodą przez około 1 minutę, następnie zanurz je w misce z zimną wodą na kolejne 2 minuty, aby całkowicie ostygły.
Jak obrać jajko na twardo?
Najlepiej zrobić to pod bieżącą wodą. Rozbij skorupkę, a następnie trzymając jajko pod bieżącą wodą, obierz, zaczynając od szerokiego końca. Woda zmyje nadmiar skorupki. Następnie musisz trochę przytrzymać jajko w zimnej wodzie. Jeśli nie schłodzisz go całkowicie w lodówce, okaże się rozgotowane – widać to po czarnych pierścieniach na białku. Po wszystkim jajko nadaje się oczywiście do spożycia, w dowolnej, wybranej przez ciebie formie.